NAJPOPULARNIJE DESTINACIJE

HIT

ZAKINTOS

ZAKINTOS

PREUZMITE CENOVNIK U PDF-u

Zakintos je treće ostrvo po veličinu u Jonskom moru. Površina ostrva je 410 km², a dužina obale je 125 km. Nalazi se na 9,5 milja istočno od Kefalonije i na sat i po vremena od Kyllinia. Sa istočne strane ostrva pružaju se ravnice koje se lagano spuštaju u mirne zalive i peskovite plaže, dok se sa zapadne strane nalaze planine koje se završavaju klifovima. Na ostrvu nema visokih planina i teren je pretežno brdovit, najviša planina je Vrachionas, visine 758 m.
Zakintos ima dosta podzemnih voda pa samim tim i brojne izvore slatke vode. Zbog toga je ostrvo zeleno, i to jednim delom od maslinjaka, vinograda i limunovog drveća, jednim delom od voća i žitarica, kao i od brojnih šuma koje se spuštaju sve do mora. Zbog sastava tla na ostrvu ima dosta pećina i useka. Klima je umerena sa blagim i vlažnim zimama, i hladnijim letima, prosečna letnja temperatura je 27°C.

ISTORIJA OSTRVA

Zbog svog položaja ostrvo je uvek bilo na meti osvajača.
Još u najranijim vremenima Zakintos je zajedno sa Kefalonijom bio pod vođstvom Odiseja, kralja Itake. Prema Homeru, ostrvljani su se borili u Trojanskom ratu pod Odisejevom komandom. Uz pomoć Neoptolmusa oslobodili su se uticaja Itake i postali nezavisni. Za vreme Atinsko – Spartanskog rata bili su na strani Sparte, sve do 456 godine p.n.e., kada prelaze na stranu Atine.
Godine 191 p.n.e. padaju po okupaciju Rimskog carstva. Tokom Rimske okupacije ostrvljani su mirno živeli i imali su svog guvernera, a bili su u obavezi da ratuju na strani Rimljana. Posle propasti Rimskog carstva, ostrvom vlada Vizantija. Hrišćanstvo na ostrvo dolazi, prema lokalnoj legendi, sa Marijom Magdalenom. Selo, Maries, gde je Marija Magdalena držala prve propovedi svake godine slavi ovaj praznik.
Posle propasti Vizantije na ostrvo dolaze Franci 1185 god. Vladali su despotski, a grčki narod nije imao nikakve povlastice. Zbog loše situacije u matici i stalnih napada od strane Turaka, Franci su bili primorani da potpišu ugovor o miru. Tim ugovorom bili su obavezni da Sultanu godišnje plaćaju određenu sumu zlatnika. Godine 1479. Turci dolaze na ostrvo i osnivaju svoj garnizon, jer Franci nisu platili.
Venecijanci 1484. godine preuzimaju ostrvo tako što Sultanu plaćaju 500 zlatnih dukata. Za vreme njihove vladavine počinje razvoj na socijalnom i ekonomskom polju. I danas se oseća jak uticaj Venecije kako na arhitekturu i umetnost tako i na melodičnost jezika. Godine 1797. ostrvo zauzimaju Francuzi.
Od 1800. do 1807. Zakintos je bio nezavisan i ulazi u uniju Jonskih ostrva. Ali pod francusku okupaciju padaju 1807. godine, a zatim i pod britansku. 21. maja 1864. godine ulaze u sastav Grčke države.

GRAD ZAKINTOS

Zakintos, jedan od najšarmantnijih gradova Jonskog mora, nalazi se na jugistočnoj strani ostrva u zalivu, iza koga se izdiže brdo prekriveno zelenilom. To je grad lepih građevina, interesantnih crkava, spomenika i trgova.
Dugogodišnja okupacija Venecijanaca ostavila je duboki trag na arhitekturu grada, koja se i danas može videti.
Tokom zemljotresa 1953. godine veći broj objekata u gradu je srušen, ali je grad obnovljen donacijom lokalnog stanovništva. Grad je posle obnove zadržao glavne karakteristike starog grada.
Današnjim gradom dominira trg posvećen pesniku Dionysosu Solomosu, čuvenom pesniku rođenom na Zakintosu, oko koga se nalaze sve važnije građevine. U gradu se nalazi interesantna biblioteka, muzej post-vizantijske umetnosti, kao i muzej pesnika Solomosa. U blizini trga nalazi se muzej ikona i muzej grada gde se mogu videti fotografije grada pre zemljotresa. Nedaleko od ovog trga nalazi se trg Sv. Marka, na kome je 30. jula 1797. godine potpisana kapitulacija Venecije.
U gradu, nedaleko od Solomos trga, nalazi se crkva Sv. Dionysosa, zaštitnika ostrva. Svake godine, dva puta godišnje slavi se ovaj svetac, 17. decembra proslavlja se dan kada se svetac upokoijo i 24. Avgust, dan kada su svete mošti donesene na Zakintos.
Iznad grada, na padini, nalazi se bista pesnika Solomosa, a nedaleko od nje nalaze se ostaci nekadašnjeg zamka.
Iz grada postoje dobre autobuske veze okolnim selima i predivnim plažama. Aerodrom se nalazi na 4 km od centra grada.

ZALIV LAGANAS

Najveći zaliv na ostrvu je zaliv Laganas, koji se nalazi jugozapadno od grada Zakintosa. To je jedan od najlepših zaliva na kome se nalaze najposećenije peščane plaže: Laganas, Kalamaki, Agios Sostis, Kanonia, Sekania.
Najpoznatija plazža u ovom delu je Lagana. Ova peskovita plaža duga je 9km. Na plaži su zastupljeni svi sportovi na vodi. Nedaleko od zaliva Laganas nalaze se dva mala ostrva Marathonisi i Pelouzo. Svakodnevno se prave izleti brodom sa plaža za ova dva ostrva.
U zalivu Laganas nalazi se Nacionalni Park Zakintos.

Uz program važe Opšti uslovi putovanja organizatora “ Mediteraneo holidays “ uskladjeni sa YUTA standardima,Licenca br OTP 138/2010 od 06.02.2010Turistička agencija Super Star Travel  d.o.o. licenca OTP 59/2014 prodaje aranžman u svojstvu subagenta.

MAPASAVETI ZA PUTOVANJA SA DECOMPUTOVANJE SA LJUBIMCEMSAVETI ZA KORIŠĆENJE TELEFONA U ROMINGU

SAVETI ZA PUT AVIONOM

KAKO SE SPAKOVATI ZA PUT?

OVE GODINE PUTUJETE SIGURNO! DDOR PUTNO ZDRAVSTEVNO OSIGURANJE.

DDOR Novi Sad