NAJPOPULARNIJE DESTINACIJE

HIT

SAMOS

SAMOS

PREUZMITE CENOVNIK U PDF-u

Samos je ostrvo severoistočnih Egejskih ostrva, koje je uspelo da sačuva svoju izvornu lepotu i mirne lokacije. Nalazi se u blizini obale Male Azije, tj. Turske, na krajnjem istoku Grčke i najbliže je veće grčko ostrvo Turskoj. Glavno mesto na ostrvu je Vati, često nazivan i Samos i jako je zanimljiv za posetu i obilazak ali nije za letovanje.. Istočni kraj ostrva je od Turskog kopna odvojen kanalom, širokim svega par kilometara. Samos je Pitagorino rodno mesto. Mesto Pitagorio je najrazvijeniji turistički centar ostrva.Turistička naselja, plaže pune ljudi i buran noc ni život sa jedne strane, kao i zaklonjene uvale, živopisna mesta i mirne luke sa druge strane, opravdavaju popularnost ostrva Samos.

ISTORIJA

Samos je bio naseljen oko 3000. p. n. e. Palazgima, Karijcima i Lelezima, ali njih su kasnije potisli Jonjani iz Epidaura. U antičko vreme Samos je bio značajan trgovački centar i bio je od velikog značaja za pomorstvo. Između ostalog, ovo ostrvo je bilo poznato po svojoj crvenoj, presijavajućoj keramici. Ostrvo je postalo posebno moćno za vreme Polikrata, koji je na njemu osnovao veoma značajnu pomorsku silu, ali na kraju ga je persijski satrap Oroites namamio na lažne pregovore u Malu Aziju, i tamo je bio ubijen. Polikratov brat Siloson napao je kasnije ostrvo uz persijsku pomoć i uspeo da zavlada njime. Ostrvom je vladao do 479. p. n. e., kada je ostrvo oslobođeno bitkom kod Mikale.
Iste godine ostrvo Samos je postalo član Prvog Delskog saveza i to kao član koji ne plaća porez. Ustanak stanovništva koji je izbio 440. p. n. e. je ugušen od strane Perikla, tako da je Samos ponovo postao vazal Atine. Tokom Peloponeskog rata Samos je ratovao na strani Atine protiv Sparte, te je atinskoj floti dao jednu svoju luku na raspolaganje. Zbog toga, Samos je u krajnjim godinama rata dobio ponovo svoje privilegije nazad. Ostrvo je ponovo palo pod vlast Persije 387. p. n. e., ali ga je Atina povratila 366. p. n. e. Kasnije ostrvo je privremeno pripadalo Egiptu. Ostrvo se borilo i protiv Rima, a 84. p. n. e. je ujedinjeno sa rimskom provinciom Azijom. Samos je bio dio Rimskog carstva, potom Istočnog rimskog carstva a 1550. godine i deo Osmanskog carstva, kada je došlo do velikih pljački.
11. novembra 1912. usledila je proklamacija pripajanja Samosa Grčkoj Kraljevini. Kao ishod Balkanskih ratova (1913.), Samos je ponovo postao deo Grčke.

PLAŽE

**Kokkari
Lokacija : 10 kilometara zapadno od glavnog grada Samosa
Opis: peščana plaža u blizini turističkog letovališta. Odlična lokacija za jedrenje na dasci.
Najbliže mesto: Kokkari

**Psili Ammos
Lokacija: 11 kilometara jugoistočno od glavnog grada Samosa
Opis: duga peščana plaža, okružena visokim liticama
Najbliže mesto: Psili Ammos

**Pithagorio
Lokacija: 14 kilometara od glavnog grada Samosa
Opis: mala peščana plaža sa ležaljkama, suncobranima, kafeima i tavernama
Najbliže mesto: Pithagorio

**Tsamadou
Lokacija: 10 kilometara zapadno od glavnog grada Samosa
Opis: šljunkovita plaža i jedina zvanična nudistička plaža na Samosu
Najbliže mesto: Kokkari

**Heraion
Lokacija: 15 kilometara jugozapadno od glavnog grada Samosa
Najbliže mesto: Heraion

**Kerveli
Lokacija: 7 kilometara od grada Samosa
Najbliže mesto: Kerveli

**Lemonakia
Lokacija: 11 kilometara severozapadno od glavnog grada Samosa
Opis: mekani pesak, obli šljunak i bistro more su glavne karakteristike ove plaže. Na raspolaganju su ležaljke za sunčanje i suncobrani koji se mogu iznajmiti.
Najbliže mesto: Kokkari

**Mika
Lokacija: 10 kilometara južno od glavnog grada Samosa
Opis: plaža sa belim oblim šljunkom i bistrim morem. Uglavnom netaknuta priroda.
Najbliže mesto: Psili Ammos

**Gradska plaža
Lokacija: u blizini glavnog grada Samosa
Najbliže mesto: Samos

**Platanakia
Lokacija: 10 kilometara severozapadno od glavnog grada Samosa
Najbliže mesto: Platanakia

**Posidonia
Lokacija: 8 kilometara jugoistočno od glavnog grada Samosa
Opis: mala mirna plaža sa bistrom vodom i tavernom u blizini
Najbliže mesto: Posidonia

**Potokaki
Lokacija: 12 kilometara jugoistočno od glavnog grada Samosa
Opis: duga peščana i šljunkovita plaža
Najbliže mesto: Potokaki

**Potami
Lokacija: 30 kilometara severozapadno od glavnog grada Samosa
Opis: duga peščana i šljunkovita plaža
Najbliže mesto: Karlovasi

ŠTA POSETITI NA SAMOSU

Staro pozorište u mestu Pithagorio: Ruševine starog pozorišta nalaze se u mestu Pithagorio, u blizini manastira Spiliani. Veruje se da su to ostaci pozorišta antičkog grada koji se nalazio na mestu gde je danas mesto Pithagorio.
Akvadukt u Evpalineiu: Ovaj izvanredan akvadukt je jedna od najvažnijih građevina koje su nastale za vladavine tirana Polikrata. Akvadukt je dug 1350 metara a na ulaznom portalu se nalaze zapisi. U samom tunelu možete razgledati ostatke vizantijske crkve.
Hram Heraion: Ovo utočište je jedna od najpoznatijih atrakcija ostrva Samos, a nalazi se 6 kilometara od mesta Pithagorio. Hram je sagrađen, jer se verovalo da se boginja Hera, Zevsova supruga, rodila na Samosu. Svake godine se u ovom hramu organizuju dve velike svečanosti. Prva se zove Heraia i njom se slavi rođendan boginje i njeno venčanje sa Zevsom. Druga se zove Tonaia i slavi Herina čuda.
Dvorac Likourgos Logothetis: Dvorac se nalazi u mestu Pithagorio. U XIX veku ga je izgradio Likourgos Logothetis, vođa revolucije protiv turske vladavine, kako bi se odbranio od turskih napada. U dvorištu dvorca posetioci mogu razgledati dve rimske galerije i ostatke nekoliko crkvi.
Vodopadi Potami: Područje Potami nalazi se 3 kilometra zapadno od mesta Karlovassi i jedno je od najlepših delova ostrva Samos. Šetnjom pored reke, ispod gustih krošnji stabala, doći ćete do malog jezera i poznatih vodopada. Neverovatna lepota ovog mesta očaraće svakog posetioca.

NOĆNI ŽIVOT NA SAMOSU

Na ostrvu Samos noćni život je intenzivan i nudi nezaboravan provod, bilo da tražite mirno ili uzbudljivo veče. Restorani, taverne, kafei, moderni barovi, bouzoukia (klubovi u kojima se svira grčka muzika uživo) kao i veći i manji klubovi koji sviraju sve vrste muzike, sve to možete pronaći u glavnom gradu Samosu, u Karlovassi, u Kokkari kao i u atraktivnom mestu Pithagorio.

Uz program važe Opšti uslovi putovanja organizatora “ Mediteraneo holidays “ uskladjeni sa YUTA standardima,Licenca br OTP 138/2010 od 06.02.2010Turistička agencija Super Star Travel  d.o.o. licenca OTP 59/2014 prodaje aranžman u svojstvu subagenta.

MAPASAVETI ZA PUTOVANJA SA DECOMPUTOVANJE SA LJUBIMCEMSAVETI ZA KORIŠĆENJE TELEFONA U ROMINGU

SAVETI ZA PUT AVIONOM

KAKO SE SPAKOVATI ZA PUT?

OVE GODINE PUTUJETE SIGURNO! DDOR PUTNO ZDRAVSTEVNO OSIGURANJE.

DDOR Novi Sad