NAJPOPULARNIJE DESTINACIJE

HIT

KEFALONIJA

KEFALONIJA

PREUZMITE CENOVNIK U PDF-u

 

Kefalonija je najveće ostrvo Jonskog arhipelaga. Veruje se da je ime dobilo na osnovu samog izgleda –  „ostrvo s glavom“ (grč. kefalo – glava), ali i da je nazvano po mitskom, atičkom heroju Kefalosu. Na ostrvu živi oko 30.000 stanovnika. Razvijeni su poljopriveda i stočarstvo, a u poslednje vreme sve uspešnija privredna grana je i turizam. Najveće mesto na Kefaloniji je Argostoli, nov i moderan gradić sagrađen posle razornog zemljotresa (1953). Sa svojih 8.000 stanovnika, glavni je grad prefekture Kefalonija i Itaka. Na Itaci, četiri kilometra udaljenom legendarnom ostrvcetu je prema predanju rođen Odisej, junak Homerovog epa „Odiseja”.

Argostoli je glavni grad Kefalonije jos od 1757. god.Moze se reci da je Argostoli jedan od najlepsih provincijksih gradova u Grckoj, sa svojom karakteristicnom atmosferom, okruzen zelenilom I sirokim ulicama. Pre katastrofalnog zemljotresa 1953. god. Je imao lepo uredjene fasade u starom lokalnom stilu, koga su krasile elegantne linije I dobar ukus koji je nasledjen tokom dugogodisnje okupacije Venecijanaca.

Posle zemljotresa, uz pomoc donacije lokalnog stanovnistva, sagradjene su nove zgrade koje su zadrzale stari prepoznatljiv stil. Neke od tih gradjevina su: Sud, Arheoloski muzej, Skupstina grada, Biblioteka…

U gradu se nalaze Arheoloski muzej gde se nalazi stana postavka Mikenske kulture I postavka iz perioda Trojanskog rata, Muzej Istorije Ostrva sa mapama I fotografijama ostrva pre zemljotresa, kao I brojnim ikonama iz XVII, XVIII i XIX veka.

U gradu zivi 80.000 stanovnika kojima je glavno zanimanje turizam I poljoprivreda.

Nedaleko od grada nalaze seostaci antickog grada Krana koji potice iz VII veka p.n.e.Mogu se videti ostaci Dorskog hrama posvecenog boginji Demetri. U blizini Argostolija nalazi se crkva svetog Gerasima, zastitnika ostrva.Na ostrvu postoji nekoliko fenomena po cemu je ostrvo jedinstveno na svetu.Jedan od njih se nalazi nedaeko od Argostolia na ulasku u njegovu prvu luku.To je uske na obali kroz koji protice voda, koja ponire u zemlju I izlazi u Sami zalivu.Mnogi istrazioci su pokusali da rese ovu misteriju ali je jos uvek ostala neresena. Voda koja ponire pokrece veliki mlin koji se nalazi na pocetku ovog proseka.

PLAŽE

Najvece bogatstvo ostva je veliki broj prelepih plaza.Najlepsa plaza ostrva I istovremeno jedna od najlepsih u Evropi je svakako Mitros.Pogled na plazu sa visoke planine koja je okruzuje cini se skoro nestvaran.Sneznobeli pesak, pomesan sa kamencicima I penom talasa tirkiznog mora, osvajaju zauvek.Severni deo ostrva gde se nalazi I Mirtos, skriva jos neke male idilicne uvalice.Na istoku ostrva, u blizini jedne od najzanimljivijih grckih podzemnih pecina Drongarati I fascinirajuceg jezera Melisani, ocekuje vas duga sljunkovita plaza Antisami, okruzena bujnom vegetacijom. U skali mozete naci jako puno intimnih plazica koje su neretko utociste popularnim Caretta-Caretta kornjacama, poznatom atrakcijom ostrva. Na poluostrvu Lassi, omiljenom I zivopisnom delu ostrva, nalazi se nekoliko zlatnozutih pescanih plaza Makris I Yialos, Platis Yialos,Grakia I druge, koje osim uzivanja u prijatnoj hladovini nude I veliki broj sportskih aktivnosti.Antisamos, plaza sa belim peskom, tirkizim morem I zelenilom iznad, cine je neponovljivom.Juzno od Fiskarda, u juznom delu poluostrva Paliki nalazi se plaza Ksi.Pesak je zlatasto narandzaste boje sa postepenim ulaskom u more.U tom pesku ima puno gline koja je vrlo blagotvorna za kozu.Na juznoj obali Kefalonije, u blizini Skale nalazi se plaza Lourdas. U selu iza plaze se nalaze restorani, barovi I tavern sa zivom muzikom.Selo je samo po sebi interesantno, tradicionalno, sa lepim malim trgom.

Uz program važe Opšti uslovi putovanja organizatora “ Mediteraneo holidays “ uskladjeni sa YUTA standardima,Licenca br OTP 138/2010 od 06.02.2010Turistička agencija Super Star Travel  d.o.o. licenca OTP 59/2014 prodaje aranžman u svojstvu subagenta.

MAPASAVETI ZA PUTOVANJA SA DECOMPUTOVANJE SA LJUBIMCEMSAVETI ZA KORIŠĆENJE TELEFONA U ROMINGU

SAVETI ZA PUT AVIONOM

KAKO SE SPAKOVATI ZA PUT?

OVE GODINE PUTUJETE SIGURNO! DDOR PUTNO ZDRAVSTEVNO OSIGURANJE.

DDOR Novi Sad