NAJPOPULARNIJE DESTINACIJE

DALEKE DESTINACIJE

HIT

JAMAJKA

JAMAJKA

Ako za neko mesto možete reći da je pravi egzotični raj, onda je to Jamajka – ostrvska država u Karipskom moru, država bogate kulture koja je najvećim delom mješavina afričkih kultura i anglo-irske kulture, sa španskim i izvornim indijanskim uticajima. Površina ostrva je 10.990 km², što ga čini trećim po veličini u Velikim Antilima. Jamajka je dugačka 235 km, predstavlja vrh davno potopljenog planinskog venca i njen pejzaž je raznolik –široke plaže okružene palmama prekidaju strme obale, dok je unutrašnjost ostrva ispunjena brdovitim predelima, poljima i pašnjacima.
Oko tri četvrtine stanovništva je hrišćanske vere, dok ostatak čine različite religije, uključujući i rastafarijanstvo – kulturu karatkerističnu za Jamajku koju ćete prepoznati ako pogledate u muškarce dugih kosa, ispletenih na karakterističan način, poznat kao dredloks (dredovi).
Ostrvo impresivnog krajolika i vegetacije sa puno vidikovaca, kako na planinama, tako i na obali. Oivičeno je uskim pojasom plodne ravnice na kojoj se gaji najviše šećerna trska, dok se u brojnim zalivima mogu videti lokalni ribari. Na jugu ima više ravnih terena, dok je većina letovališta na severnoj obali, gde se prostiru prekrasne plaže sa belim peskom, a vegetacija je bujna. Obiluje biljnim i životinjskim svetom zbog klime „večnog ljeta“ i na ostrvu možete pronaći mango, hlebno drvo, džakarandu ili plameno drvo, paprat, hibiskus, divlji đumbir, azaleje, filadendron… muzika je svuda, od plaža do diskoteka u radničkim naseljima čuju se rege, kalipso i ska, dok noćni život počinje tek posle ponoći i traje do jutra. Kada spominjemo muziku, žanrovi kao što su reggae, ska, rocksteady, dancehall, ragga i ragga jungl nastali su upravo na Jamajci. Takođe, poznato je da je rege muzičar Bob Marley sa ovog ostrva i on je svakako dao doprinos da ova zemlja bude poznata ne samo kao zemlja sunca nego i rege muzike, muzike nadahnute karipskom muzikom i monotonim ritmovima afričkih robova (steady beat) i bez koje bi kultura ovog ostrva bila nezamisliva.
Jamajka je očaravajuća, a njeni karakteristični mirisi jasmina, slatko-kiseli miris polja šećerne trske i lokalnih specijaliteta dugo se pamte. Ukoliko se odlučite da provedete odmor na Jamajci sigurni smo da nećete pogrešiti!

POGLEDAJTE NAJBOLJE PONUDE ZA HOTELE

MAPASAVETI ZA PUTOVANJA SA DECOMPUTOVANJE SA LJUBIMCEMSAVETI ZA KORIŠĆENJE TELEFONA U ROMINGU

SAVETI ZA PUT AVIONOM

KAKO SE SPAKOVATI ZA PUT?

OVE GODINE PUTUJETE SIGURNO! DDOR PUTNO ZDRAVSTEVNO OSIGURANJE.

DDOR Novi Sad